Ruščica

Ruščica je posavsko selo istočno od Slavonskog Broda. Smještena je duž ceste koja povezuje naselja uz Savu. Zemljište oko Ruščice malo je povišeno i zaštićeno od poplave Save. Seoska imovina zauzimala je nekada 1346 jutara zemlje, od čega najviše livada i pašnjaka.

Ruščica je bila posavsko selo istočno od Broda. Smještena je duž ceste koja povezuje naselja uz savski nasip. Zemljište oko Ruščice malo je povišeno i zaštićeno od poplave Save. Seoska imovina zauzimala je 1346 jutara zemlje, od čega je najviše otpadalo na livade i pašnjake. Krajem srednjeg vijeka Rušćica se dijelila na tri sela - Gornje, Donje i Srednje. Ruščica je tada pripadala feudalnom posjedu koji je imao svoje središte u Tomici.
U doba turske vladavine u Slavoniji stanovništvo Ruščice nije stradalo, vec je u cijelosti prešlo pod krajišku vlast. Prilikom popisa Ruščice je 1698. godine bilo je u njoj devet naseljenih kuća. 1730. godine u selu je bilo registrirano 15 naseljenih kuća. Do 1746. godine broj kuća u Ruščici povećao se na 17. U idućih desetak godina broj stanovnika Ruščice se udvostručio, pa su 1758. u njoj bile 34 naseljene kuće. To povećanje potječe od naseljavanja tzv. Gornje Ruščice, gdje su kuće podizali bosanski Hrvati, koji su u to doba bježali pred Turcima iz okolice Dervente i iz sela oko gore Vučjak. U slijedećih sto godina Ruščica se nije značajnije povećavala. Sredinom 19. stoljeća u selu su bile 33 naseljene kuće s 522 stanovnika.
Dio sela, koji se u 18. stoljeću spominje kao Donja Ruščica, početkom 19. stoljeća je napušteno, a njegovi stanovnici preselili su u nekadašnju Gornju Ruščicu. Raseljeno selo nalazilo se jugoistočno od današnje Ruščice. Toponim Selište vjerojatno odgovara položaju srednjovjekovne Srednje Hruščice. Na katastarskom planu Gornje Hruščice iz 1781. godine vidi se da je selo bilo „ušoreno“ smjerom sjever-jug.

Više u ovoj kategoriji: « Klakar

Adresa i kontakti

Adresa:
Klakar 26a
35208 Rušćica, Hrvatska
Tel:
+385 35 226 127
Tel:
+385 35 226 073
Fax:
+385 35 226 079
Web:
E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Povežite se

Želite li primati naš e-bilten?
Upišite Vašu e-mail adresu i već slijedeće izdanje stići će i u Vaš sandučić!

Pratite nas na društvenim mrežama